Cozy egg-shaped treehouses offer stunning views of the Italian Alps

Cozy egg-shaped treehouses offer stunning views of the Italian Alps

Cozy egg-shaped treehouses offer stunning views of the Italian Alps

A pair of adorable egg-shaped treehouses is hidden away in one of Italy’s oldest forests. Architetto Beltrame Claudio designed these dreamy retreats, called Pigna, that overlook stunning views of the Italian Alps. Inspired by the shape and texture of pinecones, these shingled dwellings are carefully designed to blend into the landscape while serving as a cozy and elegant getaway.

 

2

Pigna was originally conceived for an architecture competition in 2014 but was only recently completed this year in Malborghetto Valbruna, Italy. The 70-square-meter project comprises two treehouses and both are elevated ten meters off the ground with three stories each. The egg-shapedbuildings were constructed from cross-laminated timber with wood fiber insulation. Larch shingles clad the curved exterior punctuated by two covered balconies framing views of the outdoors.

 

22

222

2222

 

One night in the Pigna House will come from 250 € for 2 people, including breakfast, aperitif and dinner, but booking is very difficult sometimes due to the growing popularity.


 by-marco-crivellari

Wooden buildings are ecologically sustainable: they are built in bio-architecture, 100% of energy is from renewable sources, there are low energy bulbs, water flow reducers, etc. The house is accessible to all: architectural solutions allow the accessibility of the facility also for people with motor disabilities.“The project started from the desire to create a structure that is not only a refuge for man, but also a natural element of its environment, a mimesis of its surrounding,” wrote the architects. “From the tree, for the tree.” The treehouses are anchored to nearby trees. Both the first and second floors can be reached via outdoor stairs or a walkway. The first floor serves as panoramic covered terrace, whereas the second houses the main living areas with a small kitchen, bathroom, and living room. The bedroom with a double bed placed beneath a circular skylight is located on the third floor. Wooden stairs connect all three floors.

 

„The aim of the project is to bring people closer to nature – " designers say – "to offer them the opportunity to find their own psychophysical balance.“

 

Via: Architetto Beltrame Claudio, interior photos Laura Tessaro – through ArchDaily, ecobnb.com, inhabitat.com


Life & style

News from the world of real estate

By continuing to use this site, you agree to the use of cookies.

Accept