Červený dub

Kostelec nad Černými lesy 
a okolí

Lokalita projektu

Občanská vybavenost

Malebné městečko Kostelec nad Černými lesy nabízí kompletní občanskou vybavenost a umožňuje komfortní rodinné bydlení v těsné blízkosti přírody. Nachází se zde několik škol - Mateřská škola, Základní škola, Základní škola a Praktická škola, Česká zemědělská univerzita - Lesy ČZU. Samozřejmostí jsou zde velké supermarkety i malé obchody s potravinami, se zdravou výživou, pekárna, velké drogerie, řeznictví, zverimex, atd.

Příjemné posezení a pestrou nabídku nabízí několik restaurací, kaváren, cukráren, ale i bar či vinárna. Velmi oblíbený je staletý Černokostelecký pivovar, který je vyhlášený skvělou kuchyní, ale také stojí za zmínku muzeum pivovarnictví, kde je možné seznámit se s příběhem českého piva.

Kostelec nad Černými lesy má ordinace praktických lékařů pro dospělé i děti, zubní ordinace, rehabilitace, interní ambulance, lékárny atd. Součástí služeb je pobočka České pošty, České spořitelny, kadeřnictví, masáže, manikúra, veterinární ordinace.

Ve městě působí mnoho spolků, organizací a sportovních klubů.

V kontaktu s přírodou

Kostelec nad Černými lesy je obklopený lesy, které nabízejí možnost rekreace, turistiky i houbaření.

Lokalita

Turistika

Okolí láká k pěším i cyklistickým výletům do rozlehlého Černého lesa, ve kterém naleznete naučnou stezku Mokřadních ekosystémů a arboretum.

Nedaleké přírodní koupaliště Vyžlovka je ideálním místem pro odpočinek v přírodě, s nádherným pohledem na lesy Národní přírodní rezervace Voděradské bučiny.

Kultura a sport

Centrum městečka je náměstí Smiřických, kterému vévodí kostel svatých Andělů strážných. Na náměstí je také Muzeum hrnčířství, které připravuje bohatý kulturní program a východní stranu náměstí uzavírá rozlehlý areál černokosteleckého zámku, v němž sídlí lesnická fakulta.

Město pořádá pravidelně oblíbené kulturní akce - zimní adventní trhy, podzimní vinobraní, letní Hudební potkávání, jarní streetfood festival a tradiční keramický den.

Kostelec nad Černými lesy má mnoho možností sportovního vyžití, aktivně zde působí TJ Sokol, nohejbalový oddíl, aerobik klub, skautské středisko Datel, TJ Tatran a SK Kostelec n. Č. Lesy - fotbalový klub, který letos oslavil 100 let od založení klubu.

Golfisté jistě ocení nedaleké 18jamkové golfové hřiště Molitorov, s klasickou polabskou krajinou s řadami stromů či remízků. V golfovém resortu najdete restauraci, finskou saunu i tréninkovou školičku.

Lokalita

Kostelec nad Černými lesy a okolí

Lokalita projektu je obklopena lesy Voděradských bučin, údolí Šembery, Jevanska nebo Vyžlovky s přírodním koupalištěm. Díky přírodním krásám je zelená, zdravá a nabízí osvobozující životní styl, ale je i hladce dostupná z a do větších měst se všemi jejich vymoženostmi. Z oázy Červeného dubu si do nich můžete kdykoliv zajet autem, autobusem a v napojení i vlakem. Možná, že nebudete potřebovat nikam často ani daleko cestovat, protože Kostelec sám nabízí bohatou občanskou vybavenost, která se neustále rozvíjí. Ale pokud ano – nebude to problém. Na pražskou stanici metra Černý most dojedete autem za 30 min, do centra pak za cca 50. Na stanici Háje jede autobus téměř přímo od projektu jen půl hodinky. Z Říčan dojedete vlakem do Prahy hlavní nádraží za 27 min. V Brodě jste autem i autobusem za 15 min a v Říčanech za půl hodinky.